Van 14 november 2014 t/m 4 januari 2015 bruist het in Valkenburg van de kerstactiviteiten!…

Stichting Kerstad Valkenburg

Stichting Kerststad Valkenburg is in 2004 opgericht vanuit de gemeente Valkenburg aan de Geul met het doel om tijdens de ondergrondse kerstmarkten bovengrondse activiteiten te organiseren. Het success van de reeds tientallen jaren bestaande kerstmarkten in de Fluweelengrot en in de Gemeentegrot is oorzaak van de oprichting van de Stichting Kerststad Valkenburg. 

Een nauwe samenwerking met de organisaties van de kerstmarkten in de grotten (Stichting Evenementen Valkenburg Promotion in de Gemeentegrot en Stichting Kasteel van Valkenburg in de Fluweelengrot is de basis van de stichting.

Kerststad Valkenburg is een jaarlijks samenwerkingsverband van 7 grote en unieke kerstactiviteiten tijdens de kerstperiode in Valkenburg. De oorsprong van deze samenwerking ligt bij de oprichting van Stichting Kerststad Valkenburg en inmiddels bestaat Kerststad Valkenburg uit de volgende deelnemers:

De Gemeentegrot en in de Fluweelengrot kunt u genieten van de grootste kerststal van Europa bij Magisch Zand en van een unieke verzameling van alles over mergel en grotten bij Kerst in MergelRijk. Niet alleen in de grotten is het kerst in Valkenburg, buiten is er Santa’s Village en een schitterende Christmas Parade. En wat dacht u van de Route d’Amuse?

Kortom, er is veel te beleven in dé kerststad van Nederland.

We zijn naar Valkenburg afgereisd op vrijdagmorgen 5 december en terug op zondag 7 december.

De gezelligste Kerstmarkt van Europa

De 29ste kerstmarkt wordt gehouden van 14 november 2014 tot en met 23 december 2014. De Gemeentegrot, met haar tientallen km lange gangenstelsel, zal weer het middelpunt zijn van de Kerstmarkt Gemeentegrot. Aan de voet van de Cauberg,

Voor de 29e keer. Daarmee kan men stellen dat de kerstmarkt in de gemeentegrot de oudste ondergrondse Kerstmarkt in Europa is. Nergens zult u in een ondergronds gangenstelsel, door mensenhanden gerealiseerd in ruim 2000 jaren, een Kerstmarkt met een dergelijke historie aantreffen. Dat alleen al geeft een extra dimensie aan het gegeven Kerstmarkt in een grot. 

Vanaf 14 november zal de stilte van de ondergrondse gangen weer worden verbroken. Veel bezoekers zullen hun weg dan weer weten te vinden op deze markt: de grootste ondergrondse Kerstmarkt van Europa.
De situering in de eeuwenoude gangen van de grot en de sfeervolle uitwerking van een thema uit de rijke Valkenburgse historie zorgen voor een geheel eigen en aansprekende entourage. U kunt daarbij tevens genieten van een hapje en een drankje in en buiten de grot.

Een algemene erkenning kreeg het gebodene in de voorgaande jaren, met in 2011 meer dan 140.000 bezoekers: een prachtig, sfeervol ingerichte markt die haar weerga niet kent. Ook dit jaar zal aan de presentatievorm weer veel aandacht worden geschonken. De organisatie kiest op deze manier ook voor de formule om mede door deze markt de bezoekers een voorproefje te geven op het Kerstfeest. Voor meer info klik hier

Kerstmarkt Fluweelengrot

De sfeervolle en warme kerstmarkt in de Fluweelengrot. Dit is alweer de zeventiende editie van de kerstmarkt. Meer dan 50 winkeltjes met producten en ambachten zijn in de Fluweelengrot te bezoeken. Naast de mooie decoratie voert een rondgang door de Kerstmarkt Fluweelengrot u langs de indrukwekkende wandschilderingen, sculpturen, een unieke 18de eeuwse kapel, stands met kerst- en cadeauartikelen, oude ambachten en een gezellige horecagelegenheid. Beleef de warme kerstsfeer in de Kerstmarkt Fluweelengrot!  De Fluweelengrot is een van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg.

Toegang tot de Fluwelengrot
Onze eerste grot voor vandaag, het was er niet druk...
Een schilderij met lichtjes...
Er is een kindeke geboren
De in en uitgang van de Fluweelengrot...
Valkenburg aan de Geul bij nacht
Kerstmarkt..
Kasteelruïne verlicht..
Kasteelruïne verlicht..
Onze overnachting, Hotel Atlas

Kerstmarkt Kerstmarkt

Zaterdag 6 december – Gemeentegrot – Magisch Zand Kerststal – Christmas Parade

Kasteelruïne, Vanaf 1050 heeft de Kasteelruïne (de enige hoogteburcht van Nederland) Valkenburg en omgeving gedomineerd.

De Wilhelminatoren is een uitzichttoren in het Zuid-Limburgse stadje Valkenburg in Nederland. Het dertig meter hoge rijksmonument uit 1906 staat op de Heunsberg en biedt een weids uitzicht over het Zuid-Limburgse heuvelland. De toren is bereikbaar via een wandelpad of een kabelbaan vanuit het centrum van Valkenburg. Vanuit Sibbe kan de toren ook per auto bereikt worden via de Heunsbergerweg

De oudste en grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa de Gemeentegrot

De 29ste kerstmarkt in de Gemeentegrot, gelegen onderaan de bekende Cauberg, is de grootste en oudste ondergrondse kerstmarkt van Europa. U zult verrast zijn door de mooie settings en decors die harmonisch overgaan in stands met mooie kerst- en cadeauartikelen. De ruime, lange gangen die deze Gemeentegrot typeren, nodigen u uit voor een urenlang verblijf in een muzikale en met uitstekende voorzieningen uitgeruste kerstgrot.

Gemeentegrot
Er is een kindeke geboren
De wijzen uit het oosten
Lange rij wachtende mensen...

Kerstmarkt

Zaterdag 6 december – Gemeentegrot – Magisch Zand Kerststal – Christmas Parade 

Ontdek de grootste, ondergrondse zandsculpturen kerststal

Volg de engelen en de sterren… Stralender dan ooit, ontdekt u het kerstverhaal in de spelonken van de Wilhelminagrot. Waar de levensgrote en fascinerende zandcreaties ieder moment tot leven lijken te komen. Tevens vormen de feeëriek verlichte mergelgangen en spelonken een prachtig decor voor iedereen die Kerst écht wil beleven! Volg de wonderbaarlijke ondergrondse route en u komt uiteindelijk terecht bij de grootste Europese zandsculpturen kerststal, geïnspireerd door ‘De Ster van Bethlehem”.

Bethlehem...
De Engel Gabriel, en Maria
Welkom in Bethlehem
De ster staat boven een stal nabij Bethlehem, de koning is geboren
Even wat drinken...
En we zijn weer buiten
Wilhelminatoren bij nacht

Kerstmarkt Kerstmarkt

Zaterdag 6 december – Gemeentegrot – Magisch Zand Kerststal – Christmas Parade 

Laat je betoveren door de magische Christmas Parade!

Twee keer per week trekt deze betoverende Christmas parade van verlichte praalwagens en dansers in prachtige kostuums op een speciaal gecomponeerde Christmas Song door het centrum van Valkenburg. Vanaf 15 november bijna iedere woensdagavond om 19.00 uur en iedere zaterdagavond om 19.30 uur. De route van de Christmas Parade door het centrum van Valkenburg.

De grootste zingende kerstboom, voor het goede doel

n een sprookjesachtige setting staat dit jaar voor het eerst de grootste zingende Kerstboom van Europa. Hij wordt verlicht met wel 5000 lampjes en een 10 tal kaarsen die bij inworp van een klein bedrag gaan zingen. Met de inworp steunt men een goed doel en dit jaar komt het totaal bedrag ten goede aan Adelante

Christmas Parade: Optocht van Valkenburg (Valkenburg aan de Geul)
De Christmas Parade door Valkenburg een betoverend mooie parade van verlichte praalwagens met dansers in de prachtigste kostuums door de straten van het centrum van Valkenburg.
Tot slot de Kerstman, it's Christmas....

Kerstmarkt 

Zondag 7 december – Emmaberg (zendmast) – Margraten – Maastricht (zendmast)

Margraten

De Amerikaanse Begraafplaats Margraten, in het Engels: Netherlands American Cemetery and Memorial, is een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de overleden Amerikaanse soldaten ten tijde van de strijd in Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief en in het Roergebied, gedurende de Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats is gelegen tussen de plaatsen Margraten en Cadier en Keer, aan de N278.

De toegangsweg leidt naar de trappen van het Ereplein. Voor de toren en het gedenkteken in brons, een rouwende moeder, ligt een vijver, waarin het gedenkteken zich spiegelt. In de toren, ruim 30 meter hoog en van veraf te zien, bevinden zich een kapel en een carillon. Het bezoekerscentrum ligt aan de rechterkant van het plein. Links bevindt zich een soort museumkapel met drie grote landkaarten, uitgebeiteld in travertijn, met beschrijvingen van de verrichtingen van het 1e Amerikaanse leger in de regio gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Op de muren aan weerszijden van het Ereplein, de Walls of the Missing, staan de namen van 1722 Amerikaanse vermisten die hun leven gaven. Namen van vermisten die later zijn teruggevonden en geïdentificeerd zijn voorzien van een rozet.

Achter de toren bevindt zich de eigenlijke begraafplaats. Deze is verdeeld in zestien vakken (A t/m P), die onderling zijn gescheiden door een promenade en graspaden. De gevallenen die er begraven werden, zijn in de dood gelijk. Officieren en soldaten liggen door elkaar en de witte kruisen op de graven zijn identiek. Alleen de zes ontvangers van een Medal of Honor hebben een afwijkend kruis en de joodse militairen hebben een gedenkteken met davidster.

De promenade, geflankeerd door bomen, leidt naar een vlaggenmast aan de achterzijde van de begraafplaats.

Vooral het groene kortgeknipte gras en het gebruik van spierwit materiaal (graven, het monument, stenen) geeft het een net en statig aanzien. Margraten Memorial Center

Officieren en soldaten liggen door elkaar en de witte kruisen op de graven zijn identiek. Alleen de zes ontvangers van een Medal of Honor hebben een afwijkend kruis en de joodse militairen hebben een gedenkteken met davidster.

Maastricht

Radio en TV mast